Международно триенале на сценичния плакат – София

80 г. Божидар Икономов

Alegro ma non troppo

изложба

музикални плакати
 

12 юли – 22 август, 2023

фасадата на Националната музикална академия

80 DARI IKONOMOV
Alegro ma non troppo
Изложба на музикални плакати на Божидар Икономов върху фасадата на Националната музикална академия
Международното триенале на сценичния плакат отбелязва 80-тата годишнина на БОЖИДАР ИКОНОМОВ (1943-2016) с изложба на негови избрани музикални плакати, експонирани върху фасадата на Националната музикална академия.
От Триеналето решихме, че най-добрият начин за отбелязване на тази неслучила се годишнина е да продължим да припомняме на публиката постиженията на един толкова многостранен артист като Божидар Икономов, а на най-младото поколение да помогнем да го открият.
Благодарение на домакините от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, в сърцето на София „изгряха“ едни от знаковите плакати на Божидар Икономов, създадени за различни оперни и балетни спектакли на Националната опера, както и такива за оперети и рок опери от репертоара на Музикалния театър „Стефан Македонски“. Сезоните, в който авторът работи за Националната опера се отличава със стил и неповторима визуална идентичност.
Много е жалко, че днес тези толкова авторитетни и продуктивни сцени се лишиха от идеята да имат плакати, които да формират тяхното рекламно лице.
Изложбата ни припомня не само за един ярък талант, но и за това колко силно се усеща отсъствието в градската среда на качествения, артистичен плакат.
За мото на изложбата избрахме музикалния термин Alegro ma non troppo … Весело, но не прекалено, защото изразява лекотата, оптимизма и чувството за хумор, с които Дари Икономов премина през живота, оставяйки сериозна диря в изкуството, както и празнината от отсъствието на този толкова талантлив и отдаден на изкуството артист.
Божидар Икономов умееше да се забавлява и със същото постоянство да работи неуморно, защото изключително много обичаше своята работа, създаваше приятелства и колегиални връзки на всички континети, владееше качеството да събира хора и плакати, да изгражда мостове, да насърчава младите автори и да провокира по неподражаем начин въображението на зрителя.

Събитието е част от едногодишната програма Плакатът – проекции и перспективи, подкрепена от Национален фонд „Култура“ и изпълнявана от Международното триенале на сценичния плакат, което е част от Календара на културните събития на СО за 2023 г.

Албена Спасова
80 DARI IKONOMOV
80 DARI IKONOMOV
80 DARI IKONOMOV
80 DARI IKONOMOV